Back to Basic

Van de week zat ik met mijn oma van 94 jaar oud te praten over voeding. Ik vind het super interessant om te weten wat ze vroeger aten en dat te vergelijken met nu.
Maar wat een verschil is dat, als ik kijk wat er nu allemaal in de winkel ligt ten opzichte van dat mijn oma jong was dan hebben de meeste producten meer met vulling dan met voeding te maken.

Vroeger waren er lang niet zoveel verschillende producten als we nu hebben. Mijn oma vertelde dat het ontbijt bij hun thuis vaak brood of beschuit was. En dan was er kwa beleg alleen de keuze uit kaas, jam en soms wat vleeswaren.
Tussen de middag werd er warm gegeten. En de keuze die we nu hebben aan warme maaltijden was er toen niet. Meestal was dit aardappels met groente (van het seizoen) en een stukje vlees of soep.
Het avondeten was een broodmaaltijd met daarna een bord zelfgemaakte pap.
Als je tussendoor trek had kreeg je een stuk groente.

Overdag werd er melk, water, koffie en thee gedronken. En als je jarig was kreeg je een glaasje limonade. In de winter dronken ze chocolademelk wat zelf gemaakt werd van cacao met melk.
Heel soms mocht je een ijsje (water) van de ijscoman die langskwam en als je geluk had een biscuitje bij de thee.
Chips en dergelijke bestonden niet, ze moesten het doen met pel pinda’s die ze dan zelf mochten pellen.

Een ander belangrijk verschil is dat de beroepen vroeger allemaal lichamelijk zwaarder waren dan de meeste beroepen nu zijn. Sporten werd niet gedaan want je was de hele dag en soms avond al in beweging tijdens je werk. Er werd dus meer bewogen en veel puurder gegeten.

Als ik dit hoor en ik loop door de supermarkt dan is het grootste gedeelte van de winkel gevuld met producten die vroeger helemaal niet bestonden en in de loop der tijd zijn geïmporteerd of fabrieksmatig zijn gemaakt. Mijn inziens hebben deze producten weinig meer met puur eten te maken.

Waar ik in geloof is dat we terug naar de basis moeten. Voor 80% producten eten die puur en onbewerkt zijn. Dit zijn producten zoals fruit, groenten, noten, yoghurt, brood etc. Producten die ook werkelijk voeden en iets toevoegen voor de lichaam. Deze producten voeden je lichaam ook echt waardoor je er minder van nodig hebt en eet om een vol gevoel te krijgen.
En daarnaast mag je echt wel af en toe iets wat vulling is, maar laat dit meer uitzondering dan regel zijn.

 

Geef een reactie

%d