Basisvoeding voor in de koelkast

Wie kent de uitspraak niet “wat je eet ben jezelf”. En ik ben het hier ook echt mee eens. Op het moment dat ik even uit mijn gezonde voedingspatroon ga en “los” ga op alles waar ik op dat moment zin in heb ben ik vervolgens niet meer vooruit te branden. Ik word moe, heb nergens zin in en voel me alles behalve prettig. Op het moment zelf denk ik nog oh lekker zo een patatje, maar dat gevoel is van korte duur want daarna krijg ik last van mijn buik en wil ik het liefst alleen maar op de bank hangen. Dit bevestigd voor mij dat ik toch echt beter functioneer op een gezonde levensstijl. Ik voel me dan veel fitter en zit ook lekkerder in mijn vel. Maar wat is nou eigenlijk de basis van een gezond voedingspatroon en hoe zorg je ervoor dat dit je niet al te veel moeite kost. Het begint eigenlijk allemaal bij de boodschappen die je doet. Zorg ervoor dat deze gezond zijn, zodat de basis in je koelkast bestaat uit gezonde producten.

Producten die ik altijd in huis heb zijn:
– vers fruit (kies waar je trek in hebt en probeer de seizoensproducten aan te houden, die zijn vaak het lekkerst)
– verschillende soorten groente (heeeeeel veel groente)
– speltrijst
– spelt- of glutenvrijepasta
– volle biologische yoghurt
– noten
– honing
– extra vierge olijflie
– kokosolie
– blikje tonijn
– brood / crackers / rijstwafels
– blikje kikkererwten (makkelijk om hummus van te maken)
– eieren
– gedroogde kruiden en specerijen
– Plantaardige melk (soya, amandel, rijst, kokos)

Op het moment dat je dit in huis hebt kan je eindeloos variëren. Je kan de verse producten zoals kruiden, vis en vlees er later bijhalen om je maaltijd compleet te maken.

Producten die je beter niet in huis kan hebben (zo hoef je de verleiding ook niet te weerstaan) zijn o.a. koekjes, chips, chocola, snoepgoed en frisdrank. Beperk het nuttige van deze producten en neem ze alleen op een bijzonder moment. Zo geniet je er extra van als je het wel eet.

Voor 80% gezond en voor 20% net iets minder, het moet tenslotte wel leuk blijven 😉

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: