De 5 minuten regel

Herken je dat…. er gebeurd iets waar je totaal niet blij mee bent. Je hebt een afspraak staan waar je eigenlijk niet op zit te wachten of je blijft maar zeuren over iets wat al lang gebeurd is.

Voor mij heel herkenbaar, maar het wordt eigenlijk pas echt vervelend als je er zoveel negatieve aandacht aan geeft dat het hetgeen waar het eigenlijk om draait overstijgt.
Bijvoorbeeld je hebt een verjaardag waar je naar toe “moet” alleen je hebt hier eigenlijk helemaal geen zin in.
Wat doen we? We gaan lopen zeuren/klagen dat we echt zo geen zin hebben en dit kan ik gerust een uur (als het niet langer is) volhouden. Met als gevolg dat ik zowat mijn halve dag verspil aan het zeuren over de verjaardag, de verjaardag zelf en de evaluatie (zie je wel ik had niet moeten gaan).

Om dit te voorkomen heb ik de 5 minuten regel thuis ingevoerd. Om bij het voorbeeld van de verjaardag te blijven gaat dit als volgt. Je mag het er maximaal 5 minuten over hebben en in die 5 minuten heb je tijd om te kiezen uit 2 opties:
1. Kan je er iets aan veranderen? Doe dit dan, dan hoef je er ook niet meer over zeuren
2. Kan je er niks aan veranderen? Accepteer het, ga heen en maak er iets positiefs van. Je mag er nog 5 minuten over zeuren (al heeft dit weinig zin als je toch heen gaat), maar daarna is het echt klaar.

Voor mij werkt dit super goed! Naast dat het heel praktisch is doet het me ook beseffen waarom ik in bepaalde dingen soms echt geen zin heb en die kan ik maar beter van mezelf weten zodat ik er de volgende keer anders mee om kan gaan.

In het kader van de verjaardag…..Nee is ook een antwoord.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: