De kleine Jetlag

Na een heerlijk weekendje weg waarbij ik eigenlijk niet veel meer gedaan heb dan shoppen, terrasjes, sauna, wandelen, lunchen, hot tub, slapen en nog meer slapen ben ik op maandag bekaf.

Hoe kan dat nou toch? Je zou toch denken dat je na zo een mega relaxed weekend als herboren bent en je maandagochtend als je wekker gaat fris en fruitig uit bed stapt.
Maar helaas niets is minder waar, want op het moment dat die wekker gaat wil ik er echt niet uit en voel ik me mega moe.
Tegen deze vermoeidheid helpt mijn vertrouwde cappuccino in de ochtend niet eens.

Dit vind ik zo raar dat ik toch maar eens op onderzoek uit ga hoe dit nou eigenlijk kan.
Ik kom uit bij het boek “oerritme” van Leen Steyaert.
Hierin staat heel duidelijk waarom we na een weekend zo moe zijn en eigenlijk is het ook heel simpel.
Het blijkt dat het komt doordat we afwijken van onze innerlijke klok. We gaan later naar bed en/of staan later op dan gebruikelijk.
Nou is het natuurlijk echt niet erg als je in het weekend een half uurtje langer blijft liggen, maar bij een verschil van meer dan 2 uur heb je als garantie dat je maandag mega moe bent. Want zodra je weer vroeg je bed uit moet moet je lichaam hier weer aan “wennen”.
Eigenlijk heb je dus gewoon een mini jetlag 😉

Maar wat kan je er nu aan doen om ervoor te zorgen dat de maandagochtend niet zo stroef verloop? Hierbij een aantal praktische tips die niet altijd even feestelijk zijn, maar die je zeker gaan helpen.
– Slaap niet teveel uit in het weekend, je kan best een uurtje langer blijven liggen maar overdrijf het niet
– Creëer een vast slaapritme
– Zorg ervoor dat je niet elk weekend alleen maar feestjes heb tot midden in de nacht (saaaaaaaai) want dan weet je zeker dat je de maandag en als je mazzel hebt de dinsdag er ook nog last van heb

Geef een reactie

%d