Eten maakt gelukkig

Eten maakt gelukkig 

De meeste mensen associëren eten met geluk. En eten maakt ook gelukkig, alleen heb ik het dan wel over echt eten. 

Eigenlijk zijn er 2 varianten. De eerste is dat we eten om ons op de korte termijn gelukkig te voelen en de tweede is dat we eten en ons op de lange termijn gelukkig voelen. 

Als we kijken naar de eerste: Eten voor geluk op de korte termijn
Hierbij kan je denken aan de gezelschaps-eter. Je houdt van een feestje, gezelligheid met andere mensen en daar komt altijd eten en drinken bij kijken. Op het moment zelf word je er blij van, je voelt je goed en geniet van de gezelligheid en het lekkere eten en drinken. Alleen dit geluk is vaak van korte duur. We kunnen een paar uur later buikpijn krijgen van het eten waar ons lichaam niet zo blij van wordt of worden de volgende ochtend wakker met een kater waardoor we onszelf de dag door moeten slepen om er nog iets van te maken. 

Een ander voorbeeld is de emo-eter. Je hebt een mega baaldag gehad en voelt je super k*t. Als troost en om je goed te voelen gun je jezelf die reep chocola. Op het moment dat je het eet word je er blij van alleen daarna baal je. Je voelt je vaak moe, beroerder dan daarvoor en als je op de weegschaal kijkt word je er ook niet blij van. 

Bij beide voorbeelden zie je dat we er op de korte termijn blij van worden maar niet op de lange termijn. 

Wat kan je eraan doen als je eet om je gelukkig te voelen of uit gezelligheid? 
Maak voor jezelf een lijstje met 10 dingen waar je echt gelukkig van wordt. En dan bedoel ik dus geen eten. Op het moment dat je een baaldag hebt en je bent geneigd bent naar die reep chocola te grijpen, bekijk dan de lijst en kies een activiteit uit die je kan gaan doen. Door dat het iets is wat je echt leuk vindt zal je merken dat het op dat moment hetzelfde gevoel geeft als die reep chocola alleen heb je er geen “nadelig” effect van. 

En dan eten voor geluk op de lange termijn. 
Als we ons lichaam echt voeden met goed eten dan wordt je lichaam daar heel blij van. Je zult merken dat je klachten verdwijnen, je meer energie hebt en je lekkerder in je vel gaat zitten. Hierdoor worden we gelukkiger omdat ons lichaam ervoor zorgt dat we gezond zijn. Dit is niet in 5 minuten geregeld (zoals de reep chocola), maar vergt tijd en inspanning voor de lange termijn. Maar dit is een investering waar je de rest van je leven profijt van hebt. 

Je hebt maar 1 lichaam, dus wees er zuinig op en geef het wat het nodig heeft.

Vind je het lastig wat nu gezond en ongezonde keuzes zijn? In mijn cursus “Een gezonde start” vertel ik je er alles over. 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: