Etiketten wegwijzer

snoepjes

Geen suiker toegevoegd, o% vet, geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen en belangrijke vitamine toegevoegd. En dat is nog maar een greep uit heel veel andere marketingtrucjes.
Dit klinkt goed en op het eerste oog denken we in het doolhof van alle voedingsmiddelen de gezondste keuze gevonden te hebben.
Maar als we thuis zijn en nog eens op ons gemak de etiketten bestuderen dan kunnen we niks anders dan concluderen dat er vaak wel heel veel andere ongezonde dingen inzitten.

Wat betekent het nou eigenlijk als dit op een product staat?

Geen suiker toegevoegd
Als er in een product geen suiker zit wil het niet zeggen dat dit altijd een gezonde variant is. Vaak wordt de suiker vervangen door kunstmatige zoetstoffen die nog schadelijker zijn voor onze gezondheid dan suiker.

Geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen
Je kent ze wel snoepjes in verschillende kleuren die oh zo mooi glimmen of fruit wat er prachtig uitziet. Mooi gezicht maar vind je het ook nog zo lekker als je weet dat dit komt door een mengsel van insecten?
Een snoepje afslaan kost mij opeens een stuk minder moeite. En biologisch fruit ziet er misschien niet zo mooi uit als een opgepoetste insecten appel, maar de smaak is wel vele malen beter.

O% vet
In deze producten zit dan geen vet maar de kans dat er chemische stoffen aan toegevoegd zijn is wel aanwezig. En deze chemische stoffen zijn slechter voor je gezondheid dan vet. We hebben goede vetten zelfs nodig.

Belangrijke vitamine toegevoegd

Lees we hebben kunstmatige rotzooi toegevoegd waarvan jij denkt dat het vitamine zijn om de rotzooi te verhullen die eigenlijk in jouw drankje zit.

Zo zit in optimel yoghurt Griekse stijl 0% perzik onder andere acesulfaam-K en sucralose
Er zit dan wel geen suiker in, maar wel zoetstoffen.
Acesulfaan-K staat ook wel bekend als E-nummer E950 en is mogelijk nog slechter dan aspartaam.  Het kan voor kwaaltjes zorgen als hoofdpijn, misselijkheid en depressie.
Sucralose (E955) wordt geproduceerd door suiker te chloreren.
Onderzoek bij dieren heeft aangetoond dat sucralose veel problemen kan veroorzaken zoals:
– vergrote van lever en nieren
– verminderd aantal rode bloed cellen
– Diaree
– Afgebroken zwangerschap

Geen suiker wil niet zeggen dat het altijd een gezonde keuze is.
Bronnen: http://www.healthwatch.nu en www.aspartaam.nl

 

Geef een reactie

%d