Melk de witte moter of melk de witte sloper

x

Waar vroeger iedereen rustig elke dag een glas melk dronk durf je het tegenwoordig bijna niet meer in je winkelwagen te zetten.
We hebben melk in alle soorten en maten; magere melk, halfvolle melk, volle melk, sojamelk, amandelmelk en dan ben ik er vast nog een hele hoop vergeten.
En alsof de keuze nog niet groot genoeg is kunnen we ook nog kiezen tussen de  “gewone” of de biologische variant en dan hebben we nog gezoet en ongezoet.
Kortom we hebben nog al wat te kiezen. Maar welke moeten we nu nemen?

Als ik het internet afstruin kom ik tal van artikelen tegen over de soorten melk. En tal van artikelen betekend ook honderden meningen en waarheden. .
Een korte samenvatting van mijn resource geeft mij vooral heel veel verschillende informatie. Dus waar te beginnen en wat is nou de beste keuze?

Ik besluit om de belangrijkste kenmerken van de soorten melk voor mezelf eens onder elkaar te zetten.

Magere melk: Wordt gezien als een lightproduct en dat is per definitie tegenwoordig met de healthy lifestyle niet meer gezond.
Halfvolle melk: Zweeft tussen magere en volle melk in. Ik zie het als een soort van cola zero, we mixen het ongezonde met iets wat nog ongezonder is en er is een nieuwe variant geboren. Een goede marketing campagne en we kunnen niet meer zonder, maar dat is weer een ander verhaal.
Volle melk: De conclusie die ik trek is dat het vet is, maar dat volvette zuivelproducten het gewicht ook onder controle houden, ze zorgen voor een langer verzadigd gevoel. Ook lees ik in het boek Oersterk dat melk alleen voor baby’s is en niet voor volwassen. De melk van een koe heeft als doel de baby-koe zo snel mogelijk te laten groeien en laat dat nou net niet mijn doel zijn.

En dan hebben we nog de sojamelk en amandelmelk. De gezoete variant valt gelijk af want suiker is tenslotte uit den boze.
Sojamelk: Ook dit schijnt niet zo gezond te zijn als we denken omdat het kort gezegd belangrijke voedingsmiddelen uit je lichaam onttrekt.
Amandelmelk: Het bevat minder calorieën dan volle melk, maar calorieën tellen tegenwoordig niet meer. Een snoepje bevat tenslotte ook minder calorieën dan een appel en die laatste kan je toch echt beter nemen.  Voor de rest zie ik vrij veel positieve berichten over deze melk, afhankelijk waar je hem koopt en van welk merk deze is.

Van al deze melken hebben we nog de keuze of we ze wel/niet biologisch kopen. Ik kies zeker voor de biologische variant. Waarom? Daarover vertel ik later meer.

Als ik de volgende dag mijn dagelijkse cappuccino maak heb ik toch besloten om toch maar weer mijn volle melk in te ruilen voor de Amandelmelk uit de bio winkel.

Geef een reactie

%d