Overgewicht is grotendeels eigenlijk een sociaal probleem. We zijn niet altijd individueel verantwoordelijk voor overgewicht. Deels wordt dit namelijk ook bepaald door onze familie, vrienden, school, feestjes en partijtjes.
Uit de cijfers van het CBS blijkt dat de percentages van kinderen en volwassen met overgewicht is toegenomen. Het is een probleem wat we dus steeds vaker zien en tegenkomen.
Om overgewicht te voorkomen of om af te vallen is het van belang om de oorzaak boven tafel te krijgen. Deze oorzaak is alleen niet altijd even makkelijk en vergt ook niet altijd dezelfde aanpak.
Heel simpel gezegd kunnen we zeggen dat overgewicht ontstaat doordat we veel meer calorieën binnen krijgen dan we verbranden.
Een aanpassing van het voedingspatroon is dus zeker noodzakelijk om gewicht te verliezen. Alleen is het aanpassen van een voedingspatroon niet zo eenvoudig als het soms lijkt.
Ons dagelijkse voedingspatroon is namelijk verweven in ons sociale leven. Dit betekent dat het sociale aspect van grote invloed is op ons gewicht en onze gezondheid.
Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld jouw familie. Iedereen krijgt van zijn ouders een eetpatroon mee, dit wordt je van kleins af aan aangeleerd en is in jouw ogen dan ook “normaal”. Maar is het aangeleerde voedingspatroon wel altijd even gezond?
Misschien zijn jouw ouders er helemaal niet zo bewust mee bezig geweest en hebben ze jou vooral gegeven wat makkelijk en lekker was.
Als dit het geval is heb jij te maken met ongezonde gewoontes die er met de paplepel zijn ingegoten. Als je nieuwe gezonde gewoontes hiervoor in de plaats wilt zetten vergt dit dus echt wel wat tijd. Verwacht dan ook niet van jezelf dat je met een dag jouw eetpatroon volledig kan wijzigen, dit zal echt met kleine stapjes moeten gaan om er ook daadwerkelijk een nieuwe gewoonte van te kunnen maken.
Een ander voorbeeld zijn jouw vrienden. Want ook dit is van invloed op wat jij eet. Eten jou vrienden allemaal gezond en staan er met een feestje gezonde hapjes op tafel die je kan nemen of staat de tafel vol met chips, nootjes en andere ongezonde snacks.
Als jij vrienden hebt die altijd kiezen voor de ongezonde variant zal je dit zelf ook (vaker) doen dan wanneer jouw vrienden gezonde keuzes maken.
Dit zelfde geldt natuurlijk ook voor de borrels die daar bij komen kijken. Ik zeg niet dat je nooit meer een borrel mag of iets iets ongezonds kan eten, want dat is mijn ogen ook niet de oplossing. Daarnaast is dat ook heel lastig vol te houden.
Maar er zal een balans in moeten komen om ervoor te zorgen dat het niet resulteerd in overgewicht.
Overgewicht is dus vaak in mijn ogen een lastiger probleem dan bij een “standaard” dieetboek wordt voorgeschoteld. Er komt namelijk zoveel meer bij kijken dan het simpel weg volgend van een dieet.
Geef een reactie