Slaap als levensondersteunend systeem

Wist je dat slaap 1 van de meeste belangrijke elementen is voor een goede gezondheid? Slaap is zelfs zo belangrijk dat het van invloed kan zijn op onze levensduur.

Waarom is slaap zo belangrijk?
– Als we te weinig slapen kunnen we slechter leren en ons geheugen minder goed gebruiken. Het is daarom van belang om voor en na het leren goed te slapen. Vooraf om ervoor te zorgen dat je hersenen alles goed kan opnemen en achteraf om er voor te zorgen dat je alles onthoud.
– Ons lichaam heeft “immuunmoordenaars” die in ons lichaam gevaarlijke en ongewenste elementen identificeren en elimineren. Als we te weinig slapen werken deze niet tot minder. Deze “immuunmoordenaars” heb je nodig om bijvoorbeeld kanker te kunnen bestrijden.
– Als we te weinig slapen verstoort dit onze genen. Goede genen worden bij een slaapgebrek verminderd waardoor ontstekingen en tumoren kunnen ontstaan.

Zomertijd
– Uit onderzoek blijkt dat we in de lente als de klok een uur vooruitgaat en we dus een uur minder slapen het aantal hartaanvallen de dag erna met 24% stijgt. Daar tegen over staat dat als we naar de wintertijd gaan en we een uur langer kunnen slapen dit aantal de dag erna met 21% daalt.

Hoe kan je beter slapen?
Nu we weten hoe belangrijk slaap is rest de vraag hoe kunnen we dan beter slapen?
– Zorg ervoor dat je minimaal 8 uur per nacht slaapt
– Vermijd schadelijke en nadelige invloed van alcohol en cafeïne
– Als je slecht in slaap kan vallen vermijd dan dutjes overdag
– Zorg voor regelmaat. Dus ga elke dag (ook in het weekend) op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op
– Zorg dat het koel is in de slaapkamer. De ideale temperatuur is rond de 18 graden.

Bron: Sleep is your superpower, Matt Walker

 

Geef een reactie

%d