Smeer(lever)worst kinderen zijn er gek op!

Smeerleverworst wordt vaak op een boterham van (kleine) kinderen gesmeerd. Lekker handig want het zit er zo op en valt er ook niet af. Ideaal zou je denken, alleen dit zijn mijn inziens dan ook de enige goede eigenschappen van smeerleverworst.

Allereerst gaan we kijken naar de ingrediënten die in smeer(lever)worst zitten. Dit zijn: 26% varkenslever, varkensspek, water, 14% varkensvlees, varkenscollageen, rijstebloem, zout, paprika, gehydrolyseerd eiwit (soja, mais), glucosestroop, dextrose, specerijen, knoflook, kruiden (bevat selderijblad), ui, sorbitol, antioxidanten: (ascorbinezuur, E304 en E307, deze voorkomen dat de worst ranzig wordt en verkleurt), suiker, gefermenteerde rijst, gistextract, aroma, conserveermiddel (E250). Soms tref je ook nog smaakversterker E261, gemalen rest- en slachtafval van het varken, andere dierlijke eiwitbronnen zoals gevogeltevlees, varkenscollageen (zwoerd en spek, dus dierlijke en harde vetten.) 

Een veel te lange lijst met alleen al 5 soorten suiker die er aan toegevoegd zijn.  (glucosestroop, dextrose sorbitol, suiker en aroma)

Omdat de lever van een klein kind nog niet optimaal functioneert kan de lever de schadelijke stoffen uit smeerleverworst nog niet goed verwerken. Dit heeft als gevolg dat de lever van een baby al vroegtijdig vervuild raakt met giftige stoffen.

Tip: Geef kinderen onder de 3 jaar geen smeerleverworst.

En mijn advies zou zijn om dit product helemaal niet te eten omdat het vol zit met suikers, toevoegingen en varkensvlees geen gezonde keuze is.

 

 

 

 

bron: Eten voor kleintjes, Stefan Kleintjes

Ontwerp zonder titel kopie.jpg

Geef een reactie

Ontdek meer van Je lichaam in balans

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder