We zijn niet van de 1 op de andere dag opeens te dik. Dit is een proces wat al een hele tijd loopt en waarbij we steeds weer onze grenzen verleggen en steeds blijven uitstellen. Om in te zien dat we een probleem hebben en gezond willen gaan leven gaan hier een hoop stappen aan vooraf. Stappen die zeker niet altijd zichtbaar zijn.
Voordat we het probleem erkennen hebben we eerst te maken met de ontkenning, woede, marchanderen, verdriet en depressie. Pas we dit aanvaarden kunnen we het probleem gaan erkennen.
Een goed vergelijk vind ik de methode van de AA. Dit is een eeuwenoude methode die goed  blijkt te werken en eigenlijk op veel meer dan alleen een drankprobleem van toepassing is. Want in mijn ogen kan je een eetprobleem ook als een verslaving zien.  De methode van de AA is gebaseerd op 12 stappen.
Stap 1:
Erken dat je een probleem hebt waar je verandering in wilt aanbrengen. Je zult pas slagen als je de noodzaak echt inziet van het aanleren van nieuwe gezonde gewoontes.
We hebben een dilemma waarbij we gewicht willen verliezen maar tegelijkertijd schreeuwt ons lichaam naar alle ongezonde lekker dingen die we altijd namen. Juist omdat deze drang zo sterk is is is het heel lastig om dit op eigen kracht te kunnen doen. Daarom is een coach zo belangrijk.
Vaak gaan we pas actie ondernemen als we te veel overgewicht hebben i.p.v. te voorkomen dat er overgewicht ontstaat. Pas als het echt urgent wordt kunnen we luisteren en openstaan voor het aanleren van nieuwe gezonde gewoontes.
Stap 2:
Geloof in jezelf en in je coach en neem kleine stapjes .
Stap 3:
Bereidwilligheid. Onderneem actie en begin, hoe klein dit ook is. Door te starten met een coachingstraject zet je een stap en toon je dat je bereidwillig bent.
Stap 4:
Ontdekken wat onze minpunten waren en nog steeds zijn. Door te ontdekken wat onze emotionele afwijkingen zijn kunnen we gaan werken aan verbetering. Vaak eten we te veel ter compensatie van iets.
Stap 5:
Beken het probleem van overgewicht tegenover jezelf maar ook tegenover anderen. Eerlijkheid is noodzakelijk om het probleem te kunnen oplossen. Kies iemand die je kan vertrouwen om je te helpen.
Stap 6:
Herken het verschil tussen streven naar een doel en streven naar perfectie. Dit is de stap waarin we moeten blijven proberen en het om het te laten slagen is het van groot belang dat we er klaar voor zijn en de noodzaak tot actie inzien.
Stap 7:
Je kan niet alles in 1 keer veranderen. Accepteer daarom dat falen en ellende er ook bij horen in dit proces. Je haalt namelijk ook kracht uit zwakte en je doel bereiken kan alleen met vallen en opstaan.
Stap 8:
Deze stap gaat over persoonlijke relaties. Leren leven met andere is een boeiend avontuur. De obstakels die we hier bij tegen komen zijn niet kunnen vergeven, niet toegeven van fouten tegenover anderen, doelbewust vergeten. In deze stap proberen we het hard oordelen te vermijden en beginnen we met het einde van afzondering door de obstakels.
Stap 9:
Om goed te kunnen oordelen en beslissingen te kunnen maken is een rustige geest een vereiste. Wees dus bereid om de gevolgen van het verleden te accepteren en draag hier verantwoordelijkheid voor.
Stap 10:
Erken, aanvaard en met geduld gaan we tekortkomingen verbeteren in deze stap. Pas als met het verleden is afgerekend kan met de uitdaging van het heden worden begonnen. Verschillende soorten emoties kunnen namelijk leiden tot het blijven eten. Hierbij kan je denken aan afkeer, jaloersheid, afgunst, zelfmedelijden of gekwetst worden.
Stap 11:
Meditatie kan rust brengen en ervoor zorgen dat je emotioneel weer in evenwicht komt. Wil je meer weten over meditatie klik hier
Stap 12:
Geniet van het leven!!! Doe de dingen die je leuk vind en geef zonder dat je er iets voor terug verwacht.
Geef een reactie