Wij mensen zijn gewoontewezens

Wij mensen zijn gewoontewezens. Wij houden vaak van vastigheid en doen de dingen zoals we ze gewend zijn. Eigenlijk gewoon op de automatische piloot zonder er altijd over na te denken.

Wie kent het niet je zit in de auto en rijdt van je werk naar huis. “opeens” ben je thuis en eigenlijk heb je geen idee wat je onderweg gezien hebt. Je rijdt elke dag het zelfde stuk en doet dit zonder er verder bij na te denken.
Dit is een voorbeeld maar zo gaat het met veel meer dingen.

Dit zelfde geldt voor eten. We eten vaak vanuit gewoontes. Zo zijn we bijvoorbeeld gewent om elke ochtend een boterham met kaas te eten. Dus zonder er te veel bij na te denken smeren we deze elke ochtend en maken we er gelijk een paar extra om mee te nemen voor naar het werk.
Maar zijn deze gewoontes nou eigenlijk wel zo gezond? We staan er vaak niet bij stil. Vaak zien we een ongezonde gewoonte pas als een probleem op het moment dat je kleren niet meer passen of de weegschaal alarm slaat.

Omdat het gewoontes zijn die we al lange tijd volgens een vast patroon doen is het heel lastig om dit af te leren. Dit kan ook niet met een paar dagen. Ik ben dan ook van mening dat als je wilt afvallen je je eerst bewust moet worden van jouw huidige gewoontes om er gezonde gewoontes voor in de plaats te kunnen zetten.
Neem daarom ook echt de tijd om nieuwe gezonde gewoontes aan te leren. Iets wat je al je hele leven doet kan je niet in een paar dagen veranderen. Dit is dan ook de reden dat de meeste diëten niet werken. We vallen heel veel af en vervolgens vallen we weer terug in ons oude patroon met als gevolg dat de kilo’s ook weer terug zijn.
Heel logisch als je het mij vraagt, we zijn namelijk bezig geweest met het volgen van een eetschema i.p.v. ons echt te richten op het aanleren van nieuwe gezonde gewoontes waar je de rest van je leven profijt van hebt.

Wees dus een beetje lief voor jezelf en neem de tijd, iets wat je al 35 jaar doet kan je niet in een paar weken veranderen. Dit zal echt met kleine stapjes moeten gaan.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: