Gluten

bread-399286_960_720

Tegenwoordig is er steeds meer te doen omtrent gluten. We lezen er steeds meer over en er zijn in de supermarkt ook steeds meer glutenvrije producten te vinden.

Maar wat is nou eigenlijk gluten? Gluten is een groep eiwitten in granen.  Dit eiwit bevind zich in spelt, kamut, rogge, gerst en tarwe.
Spelt en kamut is een oude graansoort en bevat daardoor minder gluten, waardoor deze vaak beter te verteren zijn voor ons lichaam.

Niet iedereen reageert even goed op het eten van gluten. Het kan voor een immuunreactie in de darmen zorgen met een ontsteking als gevolg. Dit kan o.a. leiden tot vervelende klachten zoals vaak verkouden, slecht geheugen, slaperig, lusteloosheid, spierklachten, stemmingswisselingen en psychische klachten.

Hoe herken je een glutenallergie?
– opgeblazen gevoel
– verminderde weerstand
– constipatie of diarree
– vermoeidheid
– hoofdpijn

Gluten zit in een hoop producten verwerkt. Deze producten kan je dus beter vermijden als je last heb van de gevolgen van gluten. Dit zijn bijvoorbeeld brood, crackers, krentenbol, muesli, cruesli, koek, pasta, couscous, beschuit, matze, vermicelli, poffertjes, paneermeel, hartige koekjes, kaasstengels, pannenkoeken, wraps, pinda’s met een jasje, kibbeling, tarwemeel, chips, soep, kant en klaar maaltijden.

Wil je gluten vermijden dan kan je het beste kiezen voor boekweit, quinoa, amarant, gierst, teff, kokosmeel, amandelmeel, kikkererwtenmeel.

Rijst en mais is niet glutenvrij, maar vaak geven deze geen klachten.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: